Anushteginlar davlatida saroy boshqaruv tizimining o’rganilish manbalari - Xabibullo xoji Muxammadyusuf (Open Academia, 2024)
Ushbu maqolada Anushteginlar davlatining saroy boshqaruvini o’rganishning tarixiy manbalari ko’rib chiqilgan. Xorazm davlati qadimda, o’rta asrlar va keyingi davrlarda Markaziy Osiyoda bo’lib o’tgan barcha siyosiy jarayonlarda faol qatnashgan. Ammo, shu davrlar ichida xorazmshoh - anushteginiylar davri alohida ajralib turadiki, bu davrda Xorazm nafaqat Markaziy Osiyo balki, butun jahon miqyosida ham muhim rol o’ynovchi davlatlardan biri bo’lgan desak hech qanday mubolag’a bo’lmaydi. Bu sulolaning ba’zi hukmdorlari islom tarixida ham katta ta’sir o’tkazgan. Zero, xorazmshoh - anushteginiylar sulolasiga mashhur sharqshunos olim V.V. Bartold eng yorqin sulola deb bejiz ta’rif bermagan.
Keywords: Anushteginlar; Xorazm; Bartold