АТОПИК ДЕРМАТИТЛИ БОЛАЛАРДА ИММУН ТИЗИМИНИНГ КЎРСАТГИЧЛАРИ - Юсупов Дилшод Амонович (Journal Park Publishing, 2025)
Атопик дерматит сурункали, қайталанувчи,яллиғланишли тери касаллиги булиб, мураккаб патогенезли булган ирсий мойиллик, иммунологик ва эпидермал тусиқларнинг дисфункцияси ва атроф муҳит омиллари билан боғлиқ. Асосий симптом қичишиш, теридаги енгил эритемадан лехинификация ва хатто эритродермия билан кечади. Ташхис касаллик тарихи ва текширувни ўз ичига олади. Даволаш терини туғри парвариш қилиш, қузғатувчи омиллардан қочиш, кортикостероидлар ва иммуносупрессантлардан фойдаланиш бўйича тавсияларни ўз ичига олади. Қичишиш ва суперинфекцияларни даволаш муҳимдир. Оғир ҳолатларда тизимли иммуносупрессив терапия талаб қилиниши мумкин. Болаликда ривожланган аллергик дерматит кўпинча регрессияга учрайди ва унинг белгилари катталарда сезиларли даражада камроқ булади.
Keywords: Аллергик дерматит , иммун тизими, IgE, IL-5.