HANAFIY MAZHABI RIVOJIDA MARKAZIY OSIYO FAQIHLARINING ROLI VA HISSASI - Marjona Mardonova; Akbar Karimov (Innovate Conferences, 2025)
Mazkur maqola Hanafiya mazhabi rivojida Markaziy Osiyo faqihlarining roli va hissasini o‘rganadi. Hanafiya mazhabi, Islomning to‘rt asosiy sunniy fiqhiy yo‘nalishlaridan biri sifatida, Markaziy Osiyo hududining huquqiy, ijtimoiy va madaniy tuzilmasini shakllantirishda muhim o‘rin tutgan. Tadqiqotda, Markaziy Osiyoda yashagan mashhur faqihlar, masalan, Al-Buxoriy, Al-Termiziy, Al-Maturidiy kabi ilmiy shaxslarning Hanafiya fiqhining rivojlanishiga qo‘shgan hissalari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ularning faoliyat ko‘rsatgan tarixiy sharoitlari, Hanafiya mazhabining tarqalishi va mustahkamlanishidagi ta’siri hamda zamonaviy Islomiy fikrga qo‘shgan hissalari o‘rganiladi. Tadqiqotda asosiy manbaalardan, tarixiy hujjatlardan va zamonaviy ilmiy asarlardan foydalanilgan.
Keywords: Hanafiya mazhabi, Markaziy Osiyo, faqihlar, fiqh, hissa, Islomiy fikr, tarixiy kontekst, ta’sir, huquqshunoslik.