Dasturlash Tillari Rivojlanish Tendensiyalari - Abdullayeva Saodat Mengbayevna (Academia One Publishing, 2025)
Ushbu ishda zamonaviy dasturlash tillarining rivojlanish yo‘nalishlari, ularning texnologik taraqqiyotdagi o‘rni va kelajakdagi ehtiyojlarga moslashuvi tahlil qilingan. Dasturlash tillari nafaqat sanoat va IT sohalarining rivojiga, balki sun’iy intellekt, katta hajmdagi ma’lumotlar (Big Data), IoT (Internet of Things) kabi zamonaviy texnologiyalarni joriy etishda ham muhim omil hisoblanadi. Annotatsiyada eng ommabop tillar – Python, JavaScript, Java, C#, Rust va Go tillarining afzalliklari, qo‘llanilish sohalari va ular bilan bog‘liq so‘nggi tendensiyalar haqida ma’lumotlar keltirilgan. Shuningdek, vizual dasturlash, kam kod (low-code) va avtomatlashtirilgan kod yozish texnologiyalarining dasturlashga ta’siri yoritilgan. Tadqiqot natijalari dasturchilar, o‘quvchilar va IT sohasi mutaxassislari uchun amaliy ahamiyatga ega bo‘lib, ularni dasturlash tillari tanlovida oqilona qaror qabul qilishga yo‘naltiradi.
Keywords: Ijtimoiy tarmoqlar; muloqot platformalari