ARTERIAL GIPERTENZIYADA YURAK RITMI BUZILISHLARINING RIVOJLANISH XAVFI - Nuritdinova Nigora Batirovna; Shukurdjanova Surayo Maxmudovna; Xasanova Nelya Alibayevna (Journal Park Publishing, 2025)
Maqolada arterial gipertenziya muammosi ilmiy-nazariy va amaliy nuqtai nazardan yoritilgan. Arterial gipertenziyani tashxislashda arterial qon bosimining sutkalik monitoringining diagnostik ahamiyati tahlil qilingan. Shuningdek arterial gipertenziyada yurak ritmining o‘zgarishlari ko‘rib chiqilgan. Arterial gipertenziyada EKG Xolter monitoringining diagnostik ahamiyati tahlil qilingan. Arterial gipertenziya tashxisini qo‘yishda, turlarini aniqlashda, davolash samaradorligini baholashda qon bosim sutkalik monitoringini o‘tkazish zarurligi asoslab berilgan. Arterial gipertenziyada turli ritm buzilishlarini uchrashi hamda ularni aniqlashda EKG Xolter monitoringining ahamiyati yoritib berilgan.
Keywords: arterial gipertenziya, tashxislash, arterial qon bosimi monitoringi, EKG Xolter monitoringi, ritm buzilishlari.