ЁШЛАР ФАОЛИЯТИДА ЭҲТИЁЖ ВА МАНФААТЛАР УЙҒУНЛИГИНИ ЎРГАНИШНИНГ НАЗАРИЙ-МЕТОДОЛОГИК АСОСЛАРИ - Нигора Юлдашева (Journal Park Publishing, 2023)
Инсон эҳтиёжларини умумназарий таҳлил этиш уларнинг табиий ва ижтимоий кўринишлари уларни табиий-ижтимоий турларга бўлинишидан қатъи назар, дихотомик чегараланишга асосланади. Бундай таҳлилда турлича моддий ва маънавий эҳтиёжлар ижтимоий эҳтиёжлар бўлиб кўзга ташланиши, буларга иқтисодий, ахлоқий, интеллектуал, эстетик, сиёсий ва бошқа эҳтиёжлар киритилиши мумкин. Бироқ ижтимоий эҳтиёжлар махсус социологик назария даражасида олиб қаралганда эса, ўзининг иқтисодий, ахлоқий, эстетик турларидан фарқланувчи «махсус ижтимоий» эҳтиёжлар тариқасида ҳам тавсифланиши ўз-ўзидан равшан.
Keywords: фаолият, ёшлар, эхтиёж, манфаат, адолат, жамият.