O‘ZBEK TILI QO‘SHMA GAPLARI QISMLARI ORASIDAGI SEMANTIK MUNOSABATLAR - Abduraxmonov Voxidjon, kafedra mudiri; Polvonova Maxfuza Raxmatovna (Journal Park Publishing, 2023)
Maqolada qiyoslash munosabatini bildirgan bog‘langan qo‘shma gaplar ushbu bo‘limda zidlash munosabati orqali ifodalandi. Va zidlash munosabatini zidlov bog‘lovchilar orqali ifodalanishi misollar orqali ko‘rsatib o‘tildi. Ayrim hollarda bog‘langan qo‘shma gaplarning birinchi qismi ikkinchisi bilan qay tarzda bog‘lanib va zidlangan holatlarini yoritib berishga va ularni bosqichma-bosqich mazmun mohiyatini ochib berildi. Hamda ushbu jarayonni bog‘langan qo‘shma gaplarda zidlik mazmunini og‘zaki nutq jarayonida bo‘rtirib yoki kuchaytirib ko‘rsatish, ma’noni zid qo‘yilayotgan gap birliklariga logik urg‘u berilishi yoritildi.
Keywords: qo’shma gap, zidlik munosabatlari, ergash gapli qo’shma gap, semantik munosabat, semantik-stilistik ottenka.