KORRUPSIYA-TARAQQIYOT KUSHANDASI - Eryigitov Ulug‘bek Yigitaliyevich; Rashidov Shamsiddin Sharofovich (Journal Park Publishing, 2023)
Korrupsiya avvalambor iqtisodiyotning xavf-xatari manbai bo‘lib, eng yomoni mamalakatda pul oqimini izdan chiqaradi. Korrupsiya yo‘li bilan topilgan mablag‘ ochiqcha ishlatilinmaydi. Korrupsiyaning asosiy sabablari va xarajatlari qanday? Ushbu maqola ushbu savollarni ko'rib chiqadi va rivojlanayotgan va o'tish davridagi iqtisodiyotlarda korrupsiyaga qarshi kurashni kuchaytirishning aniq usullarini taklif qiladi. Darhaqiqat, ko‘p hollarda iqtisodiy liberalizm boshqa halokatli korrupsiya bilan bir qatorda iqtisodiy jinoyatlar uchun asos bo‘lib qoldi. Samaradorlik to'g'risidagi argument tarafdorlari e'tibordan chetda qoldiradigan narsa shundaki, davlat boshqaruvining samarasizligi va ortiqcha tartib-qoidalar tasodifan emas, balki dizayn bilan mavjud va bu ortiqcha protseduralar shunchaki qog'ozdan o'chirilgani emas. Shuningdek, bugungi haqiqat shundan iboratki, markaziy ma’muriyat tomonidan amalga oshirilayotgan ma’muriy islohotlar biroz yordam berishi mumkin, ammo ishni sezilarli darajada yaxshilamaydi. Korrupsiyani oldini olish uchun samarali bir qancha yechim va yo‘llari mavjud. Maqolamizda ushbu muammolar va ularga yechim izlash haqida yoritib boramiz.
Keywords: Korrupsiya, talonchilik, korrupsiyaga qarshi kurash, tendentsiya, huquqiy majburiyat, iqtisodiy liberalizm, davlat, iqtisodiy, pora, hokimiyat, amaldor, manfaat.