“CHICORIUM INTYBUS L” O‘SIMLIGINING ELEMENTLAR TARKIBI VA MIQDORINI O‘RGANISH - Axmadiyev N.M.; Umarova Gullolaxon Abdurashid qizi (Journal Park Publishing, 2023)
Chicorium intybus L. ildizidagi 43 ta makro va mikroelementlarning miqdorini aniqlash uchun induktiv bog‘langan plazma mass-spektrometriyasi (ICP MS) ishlatilgan. Elementlarning miqdorini tahlil qilishda, ular orasida makroelementlardan: Ca-5963, K-3645, Na-2328, P-1555, S-384, Mg-367, Si-273mg/kg, ya‘ni yuqori miqdorda mavjudligini ta‘kidlash lozim. Bundan tashqari, mikroelementlardan Fe-360, Al-60, Sr-245, Cu-10, Ba-7,937, Zn-6, Mn-4,7 mg/kg miqdorda ekanligi aniqlandi. Ikki xil o‘sish joylaridan olingan namunalar qiyosiy tahlil qilindi. Farg‘ona viloyati Quvasoy tumanidan olingan namunalar Farg‘ona viloyati Beshbola mavzesidan yig‘ilgan namunalardan olingan makro va mikroelementlar tahlili solishtirilganda biroz farqi bo‘lsada, ammo umumiy tendensiya saqlanib qoldi.
Keywords: Chicorium intybus L, sachratqi, ICP MS, ildizlar, makroelementlar, mikroelementlar, qiyosiy tahlil.