“TARBIYA” DARSLARI DAVOMIDA O‘QUVCHILARNI FAVQULODDA VAZIYATLARDA RATSIONAL HARAKATLANISHGA TAYYORLASH USULLARI - Nurullaeva Shaxlo O‘ktamovna; Xolmatova Guzal Islomovna (The Conference Hub, 2025)
Ushbu materialda “Tarbiya” darslari jarayonida o‘quvchilarni favqulodda vaziyatlarda to‘g‘ri va ratsional harakatlanishga tayyorlash usullari yoritib berilgan. Tadqiqotda xavfsizlik madaniyatini shakllantirish, tabiiy va texnogen holatlarda o‘zini tutish qoidalarini o‘rgatish, amaliy treninglar, simulyatsiya mashg‘ulotlari, rolli o‘yinlar va profilaktik suhbatlar orqali o‘quvchilarning bilim va ko‘nikmalarini mustahkamlashning samarali yo‘llari tahlil qilingan. Shuningdek, o‘quvchilarning yosh xususiyatlarini inobatga olgan holda ta’lim-tarbiya jarayonida interaktiv texnologiyalardan foydalanish, ijtimoiy-huquqiy mas’uliyatni oshirish va psixologik tayyorgarlikni shakllantirish imkoniyatlari ko‘rsatib berilgan.
Keywords: tarbiya darsi, favqulodda vaziyat, xavfsizlik madaniyati, ratsional harakatlanish, amaliyotiy mashqlar, rolli o‘yinlar, profilaktika, o‘quvchi tayyorgarligi, xavfsizlik qoidalari, psixologik tayyorgarlik.