LISONIY BIRLIKLARNING O‘ZARO MUNOSABATLARI: KETMA-KETLIK MUNOSABATI - Nafisa Baxtiyarovna Muratova (Journal Park Publishing, 2023)
Lisoniy birliklarning ma’lum chiziqda ketma-ket bog‘lanishi ikki elementni hech qachon bir vaqtda talaffuz qilishga imkon bermaydi. Muayyan cho‘ziqlikka ega bo‘lgan ikki va undan ortiq elementlarning ketma-ket munosabati ketma-ket¬lik (sintagmatik) munosabat sanaladi. Masalan, ishchilarga so‘z shakli tarkibidagi ish-chi-lar-ga morfemalari bir qatorda ket¬ma-ket joylashadi. Bundan ketma-ketlik munosabati faqat nutqqa xos degan xulosaga kelmaslik kerak. Ketma-ketlik munosabati imkoniyat va voqelik dialektikasini o‘zida mujassam qilgan holda tilga ham, nuqqa ham xosdir.
Keywords: Lisoniy birliklar, ketma-ketlik munosabati, voqelik dialektikasi, sintagmatik munosabat, morfologik sath, sistemaviy tilshunoslik.